Pečené batáty s paprikou a avokádovou salsou

        Sladké brambory, neboli batáty jsem poprvé vyzkoušela asi před půl rokem. Nevím proč, k některým potravinám trvá, než si najdete cestu. Batáty vždycky před přípravou oškrábu, jsou recepty kde píšou, že nemusíte, ale mají až moc tvrdou slupku. Co z nich je opravdu skvělé, tak polévka, ale o tom někdy jindy. Zajímavé je, že jejich energetická hodnota je asi o polovinu vyšší než u klasických brambor. 

Na přípravu:

na cca 2 porce:

2 až 3 batáty, záleží jak jsou velké
2 stroužky česneku
2 lžičky červené sladké papriky/ může být i uzená
olivový olej
sůl, pepř

Avokádová salsa:

1 zralé avokádo
štáva z limetky podle chuti
sůl
čerstvý pepř
olivový olej
koriandr

Recept:

1. Batáty oškrábeme a nakrájíme na hranolky. Dáme je do mísy, kam vymačkáme česnek, přidáme mletou papriku a ochutíme.

2. Připravené batáty přendáme na plech a pokapeme olivovým olejem, já ještě lehce dosolila. Pečeme cca na 150C, 30-40 min. Během pečení nejlépe jednou obrátíme.

3. Zralé avokádo přendáme do menší misky a vidličkou rozmačkáme. Ochutíme pepřem a solí a zakápneme štávou a olejem. Podle chuti můžeme koriandr vmíchat do avokáda nebo dáme pouze na ozdobu.


Žádné komentáře:

Okomentovat

My Instagram