Sladké brambory, neboli batáty jsem poprvé vyzkoušela asi před půl rokem. Nevím proč, k některým potravinám trvá, než si najdete cestu. Batáty vždycky před přípravou oškrábu, jsou recepty kde píšou, že nemusíte, ale mají až moc tvrdou slupku. Co z nich je opravdu skvělé, tak polévka, ale o tom někdy jindy. Zajímavé je, že jejich energetická hodnota je asi o polovinu vyšší než u klasických brambor.
Na přípravu:
na cca 2 porce:
2 až 3 batáty, záleží jak jsou velké
2 stroužky česneku
2 lžičky červené sladké papriky/ může být i uzená
olivový olej
sůl, pepř
Avokádová salsa:
1 zralé avokádo
štáva z limetky podle chuti
sůl
čerstvý pepř
olivový olej
koriandr
Recept:
1. Batáty oškrábeme a nakrájíme na hranolky. Dáme je do mísy, kam vymačkáme česnek, přidáme mletou papriku a ochutíme.
2. Připravené batáty přendáme na plech a pokapeme olivovým olejem, já ještě lehce dosolila. Pečeme cca na 150C, 30-40 min. Během pečení nejlépe jednou obrátíme.
3. Zralé avokádo přendáme do menší misky a vidličkou rozmačkáme. Ochutíme pepřem a solí a zakápneme štávou a olejem. Podle chuti můžeme koriandr vmíchat do avokáda nebo dáme pouze na ozdobu.
Žádné komentáře:
Okomentovat